Monday, November 18, 2013

Winter Delhi

冬支度です。
寒さにびっくりです。

まだ朝晩が13度、日中は23度というところなのですが、

だいたいのおうちはすきま風ピュー
更に大理石の床がお部屋を寒くしています。

先週末は、冬服をお安くたんまり買い占めて、クローゼットの衣替え完了。
今日は薬局で湯たんぽも。

八百屋では大根やネギも発見(((o>▽<)o))
大喜びでお味噌汁を作りました。
ネギなんてあったんだ、インドに。

暑いときはスパイスの効いたカレーも良いけど、
寒くなると味噌や醤油など発酵した食べ物が
身体をじんわり温めてくれますね。 

今週末は、とてもとても参考にしていている本
「アーユルヴェーダ食事法 理論とレシピ」の著者 
香取薫先生が、グルガオンにいらっしゃるとのことで、
お勉強しに行ってきます。 



 Preparing for winter.
It is surprising how cold it is in Delhi.

Usually Indian house is too good-ventilated, so the cold wind can come so easily.
On top the marble floor makes the room even colder.

So this weekend, I headed to Sarogini Nagar Market with a local friend,
got good enough sweaters and foodies to survive the winter with a good deal, and completed changing my wardrobe for a new season.

And more, today I found radish & leek (which is typical Japanese veges!!!)
so I was excited and made miso soup out of them.

In hot season, curry with hot spice helps your appetite.
When it gets colder, Soy souse or Miso, fermented seasoner helps your body warm.

So this weekend, the author of my favorite book "Ayurveda diet- theory and recipe"
 Ms. Kaoru Katori will visit Gurgaon.
So I will learn more about diet which suits the season & dosha type.